Prekmurska gibanica se uvršča med slovenske nacionalne kulinarične dobrote. Je zaščitena tradicionalna posebnost na ravni evropske unije. Njena značilnost je zagotovo zaporedje nadevov, ki dajejo največjo mikavnost in vpadljivost.
Ravno zaradi vsega naštetega in tega, da prihajam iz teh koncev sem jo moral speči tudi v LCHF obliki. Recept je trenutno striktno LCHF, zato je izpuščen jabolčni nadev. Kljub temu bom le tega v prihodnosti dodal, da bo čim bolj podobna originalu. Tudi plasti so enojne in ne podvojene kot pri originalni gibanici. Sestavine so za pekač dolžine 36 cm.
Ravno zaradi vsega naštetega in tega, da prihajam iz teh koncev sem jo moral speči tudi v LCHF obliki. Recept je trenutno striktno LCHF, zato je izpuščen jabolčni nadev. Kljub temu bom le tega v prihodnosti dodal, da bo čim bolj podobna originalu. Tudi plasti so enojne in ne podvojene kot pri originalni gibanici. Sestavine so za pekač dolžine 36 cm.
Sestavine za testo:
|
3 jajca
100 g stopljenega masla
150 g EKO Sukrin mandljeve moke
50 g EKO Sukrin kokosove moke (ali 100 g mletih mandljev)
100 g naravnega sladila Sukrin
40 g indijskega trpotca
čajna žlička sode bikarbone
Sestavine za makov nadev:
|
40 g naravnega sladila Sukrin
Sestavine za skutni nadev:
|
50 g naravnega sladila Sukrin
2 jajci
naribana lupina BIO limone
vaniljeva esenca
ščepec soli
Sestavine za orehov nadev:
|
40 g naravnega sladila Sukrin
Sestavine za preliv iz smetane:
|
1 jajce
Priprava:
|
1.) Najprej se lotimo izdelave testa. Med sabo premešamo kremni sir, jajca in stopljeno maslo, nato postopno dodajamo mešanico suhih sestavin.
2.) Testo z rokami zgnetemo v kroglo in ga vsaj za eno uro shranimo v hladilnik. Po počivanju ga vzamemo iz hladilnika in razdelimo na štiri enake dele. Le te nekaj časa pustimo stati na sobni temperaturi, saj jih bomo tako lažje razvaljali.
3.) Vsak del testa nato razvaljamo med dvema peki papirjema na primerno velikost pekača.
4.) Ko je testo končano se lotimo priprave nadevov in preliva.
5.) Makov nadev pripravimo iz mletega maka in naravnega sladila Sukrin, ki ju med sabo dobro premešamo.
6.) Skutni nadev pripravimo iz skute, jajc, naravnega sladila Sukrin, naribane limonine lupinice, vaniljeve esence in ščepca soli.
7.) Orehov nadev pripravimo tako, da med sabo premešamo mlete orehe in naravno sladilo Sukrin.
8.) Za smetanov preliv premešamo tekočo sladko smetano in jajce.
9.) Sledi sestavljanje gibanice.
10.) V pekač obložen s peki papirjem najprej položimo prvo plast testa, na katerega enakomerno razporedimo makov nadev. Plast prelijemo z nekaj žlicami smetanovega preliva.
11.) Nato sledi druga plast testa po kateri enakomerno razmažemo skutin nadev. Tega ne prelijemo s smetano.
12.) Sledi tretja plast testa po kateri enakomerno razporedimo orehov nadev. Plast prelijemo z nekaj žlicami smetanovega preliva in prekrijemo z zadnjo plastjo testa.
13.) Gibanico povrhu prelijemo s preostankom smetanovega preliva in pečemo približno 50 minut na 200 stopinjah Celzija.
Dober tek :)
Ni komentarjev :
Objavite komentar