LCHF živila

Uživajte v:

Mesu: vseh vrst, od govedine, perutnine, svinjine do divjačine. Ne odstranjujte maščob in kože s perutnine, posezite tudi po organskih delih živali (jetra, želodčki, srčki, itd.). Če je le mogoče kupujte lokalno.

Ribah: najboljša izbira so sardele. Ne tiste iz konzerve, temveč zamrznjene ali sveže iz ribarnice. Sardela je majhna riba, ki vsebuje pomembne maščobne kisline (omega 3), lahko prebavljive beljakovine in nekatere v maščobah topne vitamine in minerale (vitamin E in D). Ker v vodi preživi kratek čas ne vsebuje težkih kovin. Zaradi bližine Jadranskega morja jo dobite svežo in poceni.

Jajcih: v vseh možnih oblikah. Kuhana, umešana, na oko, itd. Domišljiji prepustite svojo pot. Jajca so zdravo živilo. Če je le možno kupujte lokalno. 

Mlečnih izdelkih: če niste občutljivi na mlečne beljakovine in laktozo posezite po nepredelanih polnomastnih mlečnih izdelkih. Maslo, smetana, polnomastni jogurt in mastni siri. Izogibajte se mleku in raznim sadnim jogurtom. Sadni jogurt si raje pripravite doma - jogurtu primešajte pest jagodičevja.

Naravnih maščobah: kravje maslo in svinjska mast, že naše babice so vedele, da maščobe dajejo jedem polnost in bogat okus. Odlična izbira so tudi kokosova maščoba, olive in avokado.

Zelenjavi: predvsem tista, ki raste nad zemljo. Zelje, špinača, zelena solata, brokoli, cvetača, ohrovt, bučke, kumare, jajčevci, čebula, česen, paprika, paradižnik in ostale. 

Oreških: v zmernih količinah. Oreškov je hitro preveč, večina jih vsebuje tudi večje količine omega 6 maščobnih kislin.

Jagodičevju: v zmernih količinah, saj lahko predstavljajo odlično sladico, še posebej v družbi maskarponeja ali sladke smetane.

Pijte nesladkano kavo, čaj in vodo. Vsake toliko si privoščite tudi kozarec dobrega rdečega vina in domače čokoladne praline, katerih recept najdete TUKAJ. Kot sladilo priporočam zgolj eritritol, ki za razliko od ostalih sladkornih alkoholov nima kalorij in se skoraj v celoti izloči iz telesa.

Veliko LCHF receptov je zbranih TUKAJ.Izogibajte se:

Sladkorju: v vseh možnih oblikah. Sladkane pijače, sladkarije, sadni sokovi, čokolada, razne torte in pecivo, sladoled in žita za zajtrk so izdelki, ki ga vsebujejo v velikih količinah.

Škrobu: žita in izdelki iz žit, kruh, testenine, riž, krompir, kosmiči in podobno. Tudi polnozrnati izdelki in stročnice spadajo v to kategorijo. Zmerne količine korenaste zelenjave so v redu.

Sadju: čeprav je večina prepričana, da je sadje zdravo temu ni tako. Tistih nekaj vitaminov in mineralov zasenči njihova vsebnost sladkorjev. Razumeti je potrebno dejstvo, da sadje, ki se znajde na policah trgovskih centrov nima kaj dosti skupnega z divjimi vrstami sadja. Ste že kdaj videli jabolko, ki je zraslo na domači ne-škropljeni jablani? Razlika ni samo v velikosti, temveč tudi v okusu.

Margarini: plod moderne industrije. Margarina je glavni krivec za povečan vnos trans maščobnih kislin in vnetne linolne omega 6 maščobne kisline. Če je katera maščoba nevarna za človeško konzumacijo, potem margarina vsekakor spada na ta seznam.


Splošno rečeno iz prehrane izločite večino industrijsko predelane hrane. Obroke si pripravite sami, da nimate časa za kuhanje je pogosto zgolj izgovor. Ob vikendih si lahko pripravite obroke, ki jih zamrznete in nato sproti odmrzujete. Za večerjo specite malo več mesa in skuhajte kakšno jajce več. Tako boste tudi zjutraj imeli nekaj "hitrega" za pod zob. Včasih se je potrebno le malo organizirati.

In konec koncev ni vse samo v hrani. Na življenje je treba gledati kot celoto. Od prehrane, gibanja kakor tudi do odnosa do drugih in samega sebe.Ni komentarjev :

Objavite komentar

Avtor

authorŽivijo, moje ime je Uroš. Sem nekdanji ultramaratonec, fitnesar in strasten LCHF-kuhar./***** sidebar Popular Post Script *****/